Не всичко е Интернет Експлорър

12 декември 2006, Коментари: 0, Автор: Димитър Симов
Pубрики и теми: Експертни съвети,

Случайно научих – от статия в Сега - че има сайт на Комисията за финансов надзор, в който може да се прави проверка дали дадено превозно средство има застраховка Гражданска отговорност. Сега е време за граждански отговорности. Като прочетох статията (прочетох я сега, нищо, че тя е от февруари) и забързах да видя какво и как.

Сайтът е на адрес www.fsc.bg и предлага и други полезни неща като данни за пенсионните фондове например. Та заредих началната страница и там веднага видях връзка проверка на застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Цъкнах и пред мен се разтвори това:

Снимка 1 – Файърфокс
Страницата във Файърфокс - текст и формуляр насложени един върху друг

Пробвах с Интернет Експлорър. Аха! Вижда се ето така.

Снимка 2 – Интернет Експлорър
Страницата в Интернет Експлорър - текст и формуляр са разделени

Това е почти нормален изглед. Само дето връзката се отваря в нов прозорец с фиксирана големина. Тази големина е малка, за да покаже цялото съдържание и потребителят трябва или да си уголеми прозореца или да ползва плъзгачите. Иначе проверката работи. Видях, че ми е време да си подновя застраховката на колата. Не разбрах само, защо трябваше да въвеждам контролни символи. (Хората почнаха да ги ползват за щяло и нещяло. Някои случаи са описани тук – вижте Проверка на човечността, За едни прегради и една култураПровери своя код и Прочети и таз картинка).

Поразгледах сайта на Комисията за финансов надзор. Оказа се, че сайтът не е предназначен да се ползва с Файърфокс. Ето как изглежда менюто му:

Снимка 3 – Менюто във Файърфокс
Лявата половина на менюто на сайта не се вижда

Доколкото прочетох на сайта, Комисията за финансов надзор е държавен орган. За жалост този държавен орган:

Не бива да е така. И трябва съвсем малко, за да не е така. Просто трябва да се помисли за хората, които ползват сайта.

Download flash

Get Adobe Flash player

Коментирайте